Ocenění dobrovolných hasičů hejtmanem Zlínského kraje

Dobrovolné i profesionální hasiče ocenil ve čtvrtek 4. května 2023 v sídle Zlínského kraje hejtman Radim Holiš. Celkem 38 hasičům předal pamětní medaile a 6 hasičům záslužná vyznamenání II. stupně. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil při příležitosti svátku sv. Floriána, patrona hasičů, byli přítomni také náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Zdeněk Otrusina, starosta Krajského sdružení hasičů Zlínského kraje Vlastimil Nevařil a další hosté.

 

Oceňování hasičů má už na půdě Zlínského kraje svou tradici, zahájeno bylo v roce 2006. Za tu dobu kraj ocenil více než 650 dobrovolných a profesionálních hasičů, a to od těch nejmladších za jejich úspěchy v požárním sportu, až po ty zasloužilé, kteří mají za sebou desítky let aktivní a obětavé činnosti. Oceněné si nominují jednotlivé okresy. Udělení záslužného vyznamenání II. stupně pak u dobrovolných hasičů navrhuje Okresní výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a u těch profesionálních Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.

Ve Zlínském kraji působí téměř 500 profesionálních hasičů a dále je tu celkem 23 135 dobrovolných hasičů (včetně dorostu) v 381 sborech. To znamená, že každý 25. obyvatel Zlínského kraje je, bez ohledu na věk, hasičem.

 

Ocenění z okresu  Zlín
David Flám – SDH Držková
Václav Jurčík – SDH Zlín-Lhotka
Anna Karpielová – SDH Újezd
Petr Měrka – SDH Oldřichovice
Josef Münster – SDH Nevšová
Jan Soukup – SDH Šarovy
Pavel Staník – SDH Křekov
Eva Úlehlová – SDH Pozlovice
Jiří Zámorský – SDH Hostišová

 

Dobrovolní hasiči Zlínského kraje– záslužné vyznamenání 2. stupně
Vlastimil Nevařil – SDH Zlín-Malenovice
Blanka Šochová – SDH Poličná
Dagmar Tomaštíková – SDH Košíky
Jarmila Zapletalová – SDH Hulín