Rok 2021? Pro hasiče ve zlínském kraji byl jedním z nejnáročnějších

Zlínský kraj Jeden z nejnáročnějších roků ve své historii zaknihovali loni členové Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje (HZS ZLK). A při bilancování kalendářního roku vyčnívá jedna opravdu tragická událost: výbuch plynu v Koryčanech, při němž v polovině září zemřeli dva dobrovolní hasiči.
„K výbuchu plynu došlo chvíli poté, kdy se na místo události dostavila jednotka sboru dobrovolných hasičů města Koryčany. Bohužel u této tragické události přinesli nejvyšší oběť dva její dva členové, další dva dobrovolní hasiči z této jednotky byli zraněni a zranění utrpěly i dvě civilní osoby,“ připomněla mluvčí HZS ZLK Lucie Javoříková.
I loni ale včasné zásahy krajských hasičů pomohly zachránit zdraví a životy lidí, a také velké materiální hodnoty. Do jejich statistik se tak bezpochyby zapsal největší požár, který se stal na začátku července, shodou okolností také v Koryčanech na Kroměřížsku. Zasahoval u něj rekordní počet požárních jednotek, celkem třiadvacet.
„Pod ocelovým přístřeškem vypukl požár asi jednoho tisíce kusů balíků sena a zaparkovaných zemědělských strojů. Při příjezdu na místo byl požár již v plném rozsahu. Při tomto požáru, který se několik dnů dohašoval, se lehce zranili dva hasiči,“ shrnula mluvčí.
Jen necelých čtrnáct dní po nato hořelo znovu, a to v katastru Těšnovic. „Tam vyrazili krajští hasiči k požáru strniště, který se rozšířil vlivem velkého větru a vysoké teploty na plochu 70 tisíc metrů čtverečních, což byla největší zasažená plocha v tomto roce,“ dodala mluvčí krajských hasičů.
Vyšetřovatel zjistil, že příčinou byla činnost zemědělského stroje, škoda byla podle hasičů stanovena na 60 tisíc korun.
Požáry se loni v kraji nevyhnuly ani velkým podnikům. Na začátku srpna vznikl jeden takový v galvanovně podniku MESIT Facility Management. Hustý dým tam znemožňoval hasičům průzkum a hašení.
„Prostor byl rozlehlý a na místě se nacházelo velké množství nebezpečných látek. Přesto byl požár asi po hodině zdolán a nejvyšší škoda tohoto roku byla vyčíslena na 16 465 000 korun. Zároveň byla uchráněna nejvyšší hodnota, a to 108 milionů korun,“ vyzdvihla mluvčí Lucie Javoříková.
Už 11. května došlo loni k požáru rubiska po lesní těžbě, okolního nízkého porostu a vzrostlého jehličnatého lesa v katastru obce Pržno na Valašsku„Vlivem silného větru se plocha požáru velmi rychle rozšiřovala až na konečných 60 tisíc metrů čtverečních,“ upozornila mluvčí hasičů. Na likvidaci tohoto požáru tak bylo spotřebováno nejvíce vody, konkrétně 179 000 litrů. S ohněm bojovalo třináct jednotek požární ochrany, škoda se činila téměř na 350 tisíc korun.
Pro změnu třetí zářijový den pak přijali krajští hasiči oznámení na tísňovou linku o pádu paraglidisty v pohraniční oblasti Velkého Lopeníku.
„Po příjezdu na místo se asi 500 metrů za státní hranicí na území Slovenska nacházel paraglidista v těžkém svažitém terénu po pádu ze stromu. Jednotka společně se ZZS pomohla s uložením zraněného do vakuových nosítek a transportovala jej do vozu ZZS. Jednalo se tak o ne příliš častou pomoc v zahraničí,“ zmínila mluvčí hasičů.
Zlínskému kraji se ani loni nevyhnuly tragické dopravní nehody s vážnými následky. K těm nejtragičtějším patřila nehoda u Brumova-Bylnice ve směru na Slovensko 18. srpna. „Při střetu došlo k zaklínění dvou lidé ve vozidle, které bylo nutné vyprostit. U jednoho probíhala resuscitace, celkem došlo k šesti zraněním a jednomu úmrtí,“ informovala mluvčí hasičů.
Ani ne o měsíc později se ve směru od Starého Města na Huštěnovice srazila tři osobní auta: při této nehodě bylo nejvíc zraněných osob při jednom zásahu. „Celkem jich utrpělo lehčí zranění sedm,“ doplnila mluvčí.
Jak je ještě v živé paměti, kraj loni trápilo i počasí, které si vyžádalo časté výjezdy hasičů. K nejvážnějším událostem patřila koncem června vichřice v Luhačovicích, která způsobila značné hmotné a materiální škody.
Následky živelních pohrom, jako jsou déšť, povodně a záplavy, odstraňovaly jednotky hasičů z kraje celkem ve 221 případech, převážně od května do srpna. Silný vítr či větrná smršť potrápily kraj ve 183 případech, nejvíce v červnu, červenci a říjnu.
Pro změnu ptačí chřipka potrápila loni Kroměřížsko. „Byla potvrzena v okrese Kroměříž u volně žijících vodních ptáků v oblasti Záhlinických rybníků. Při řešení této situace jsme tak v listopadu a prosinci několikrát zasahovali při vyhledávání a sběru kadáverů labutí na souši i ve vodě. Spolupracovali jsme s Krajskou veterinární správou Zlínského kraje a hasiči z Jihomoravského kraje, kteří prováděli monitoring okolí za použití dronu,“ popsala Lucie Javoříková.
Samozřejmě i po celý rok 2021 se hasiči zapojovali do boje proti onemocnění covid-19. Jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů prováděly dezinfekce prostor, nakládky, vykládky a rozvoz materiální pomoci v podobě roušek, respirátorů, antigenních testů, ochranných oděvů a rukavic, dezinfekčních prostředků a podobně. Hasiči pomáhali záchranné službě se snášením, popřípadě převozem pozitivních pacientů.
„Někteří dobrovolní hasiči se zapojili do vytváření očkovacích center ve svých obcích. S výjimkou pěti měsíců vyjížděl téměř každý den mobilní odběrový tým na pomoc zdravotníkům při odběru vzorků na stacionární stanoviště při Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Celkem vyjel v roce 2021 ve 168 případech a podílel se na odběru 26 293 antigenních testů a 48 230 PCR testů,“ vyčíslila mluvčí.
V listopadu vznikly podle ní obměňující se týmy příslušníků, kteří pomocí programu Daktela téměř každý den trasovaly pro Krajskou hygienickou stanici Zlínského kraje občany, kteří přišli do kontaktu s pozitivní osobou. Téměř denně trasovalo v listopadu a prosinci jednadvacet vyškolených osob z řad celého HZS Zlínského kraje v různém počtu a složení týmů.
„Zhruba od poloviny prosince do konce roku 2021 se pak členové jednotek dobrovolných hasičů obcí zapojily celkem sedmnáctkrát do pomoci v nemocnicích jako pomocný personál. Na území kraje rovněž v několika zdravotnických a sociálních zařízeních vypomáhali příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR,“ uzavřela mluvčí.
 
autor: Jana Vozárová
zdroj: Zlínský deník, 11. 2. 2022, s. 3.